top of page
Stervensbegeleiding

Stervensbegeleiding

Zodra je weet dat het leven binnenkort zal gaan eindigen verandert er heel veel.

Gevoelens van boosheid, angst, verdriet en rouw kunnen overweldigend zijn. Er kunnen behoeftes ontstaan aan emotionele steun en vragen naar zingeving.

 

Vaak is het moeilijk om je voor te bereiden op het einde van je leven, en word je overspoeld door emoties.

 

Het begeleiden van stervenden en het aandacht geven aan de geestelijke en lichamelijke aspecten van het stervensproces vereisen specifieke aandacht waarin wij veel ervaring hebben.
 

Het opmaken van je levensbalans is iets waar vrijwel iedere stervende mee bezig is. Dit is inherent aan afscheid nemen. De meeste stervenden zullen dit uit zichzelf doen.

 

Ieder mens, niemand uitgezonderd, is altijd een beetje bang voor het onvermijdelijke. Het is normaal dat men zich afvraagt: heb ik het wel goed gedaan? Wat gaat er nu met mij gebeuren?

Ook voor de omgeving zijn dit gevoelens en emoties die een grote rol spelen.

Ondanks dat je je omringd voelt door dierbaren, kan er toch een gevoel van eenzaamheid worden ervaren.

In deze moeilijke fase kan het fijn zijn als iemand met ervaring onder-steuning biedt in de wirwar van emoties waardoor gedachten kunnen worden geplaatst.

 

Er wordt door hulp van buiten geen enkel oordeel gevormd, alles is en mag er zijn.

De nadruk ligt op luisteren en samen naar de behoeften kijken en soms bepalen wat er nog gedaan kan worden.

Ieder mens kent zichzelf het beste en zal zijn eigen antwoorden willen vinden als daarvoor hulp en de ruimte wordt geboden.

 

Ik kan mensen begeleiden die weten dat ze niet lang meer te leven hebben. Ik biedt spirituele ondersteuning en een luisterend oor.

 

Ook kan ik rust brengen door de energie te besturen.In gezamenlijke gesprekken begeleid ik naasten om tot de kern te komen en samen stil te staan bij het naderende afscheid.

 

Vaak is  het delen van de gevoelens op dit soort momenten erg lastig. Zeker als er nog zaken naar elkaar uitgesproken dienen te worden.

Een onafhankelijke hulp kan dan nog heel veel oplossen.

Ondersteuning stervensproces
spirituele bijstand bij sterven
Inzicht artikelen
Anker 1
bottom of page